Tanja Olsson

”Jag har svårt att beskriva med ord den djupa känslan jag får när jag ser på dina tavlor. De är vackra, lysande, skimrande och innehåller så många lager, känns som flera dimensioner kommer samman i din konst.” Niklas

Konstnär Tanja Olsson, född i Ryssland och bosatt i Sverige. Konstnären har haft nära döden upplevelse, vilket blivit början på hennes skapandet som konstnär.

”…Tanja Olsson… bär syn för sägen. … konstnären bottnar i sin (ryska) kultur, så annorlunda och främmande från vår egen (svensk), som är mer kylig, avmätt, mer försiktig kanske… I hennes stora dukar är hon universell med ett blått färgspråk, men ikoner och figurer vilar hon i sitt ursprung, den . världen, också den så väsentligt skild från vår egen. Jag stannar… inför hennes blåa visioner av rymder och galaxer med glimtar som av metall, som ger djup och en slags rörelse i det färgfält…”

Maria Campbell, konstkritiker, Sverige. Ur ”Jönköpings Posten”, ”Drömbilder, ökensand och ikoner…” : Galleri ”Nätet” Lördag 21 november 2009

Upplevelser av vision och uppfattning av det mystiska ljuset, kosmiska tystnaden, lugnet och djup glädje, ovillkorlig och universell kärlek återspeglas i hennes målningar, som tillät tittarna att komma att förstå förhållandet Man-Universum.

Färger har alltid varit en del av min passion. Den färgrik värld, jag lever i, återger jag på mina målningar: ”Den Gudomliga mystiska, ouppnåeliga, omtalade, magiska, den kosmiska, den ursprungliga energin, det Ljuset vi kom inifrån…”

Hela mitt liv har varit ”livet i konsten” och jag har kommit till insikten att konsten att leva är en driftkraft som manifesterades av olika former i mitt liv. Att måla och skapa har varit en viktig del av min tillvaro även i de mest svåra stunderna i mitt liv. Detta är glädje och terapi för mig och för den som tittar på dessa verk. Jag tror att livet är ett Guds verk. Jag respekterar filosofi i alla religioner, vilket inspirerar mig och hjälper mig att förstå min egen existens.

Utbildning: I Ryssland och i Sverige har jag utbildat mig i konst på högskolenivå för många år tillbaka. Efter 2007 har jag ytterligare skolat mig inom konst i Frankrike, Ryssland, Sverige, Finland.

Utställningar: Ryssland, Sverige, Estland, Latvien, Litauen, Finland, Tyskland, Ukraina, Vitryssland, Slovakia, Italien, Portugal, India, Thailand, Grekland med flera och har haft över 35 olika utställningar i Europa.

Medlem:

I Internationella konstfonden; Moskva Konstnärsförening; i International Professional artist; i Internationella kvinnokonstförbundet i Moskva; Internationella Eurasieska konstförbundet; Konstnärsförbundet i National Portrait Gallery; Medlem i ryska föreningen för professionell medicinsk och traditionell medicin; i Skövde konstförening; i Allékonsten i Mariestad m fl

… Tanja Olsson… bär syn för sägen. … konstnären bottnar i sin (ryska) kultur, så annorlunda och främmande från vår egen (svensk), som är mer kylig, avmätt, mer försiktig kanske…

I sina stora dukar är hon universell med ett blått färgspråk, men ikoner och figurer vilar hon i sitt ursprung, den ryskortodoxa världen, också den så vässenskild från vår egen.

Jag stannar… inför hennes blåa visioner av rymder och galaxer med glimtar som av metall, som ger djup och en slags rörelse i det färgfält…”

MARIA CAMPBELL, konstrecensent, SVERIGE

Ur ”Jönköpings Posten”, ”Drömbilder, ökensand och ikoner…” : Galleri ”Nätet” Lördag 21 november 2009,

Galleri:

Tack så mycket!